top of page
Zoeken

Een Duwtje in de Rug voor Vrouwelijk Talent

Het Mentorprogramma streeft naar groei en (zelf)ontwikkeling van ambitieuze vrouwen in regio Twente. Wij hebben met dit programma, dat in 2022 voor het eerst werd gelanceerd, het doel de genderdiversiteit op de werkvloer te vergroten en jonge vrouwen te ontwikkelen en te inspireren om hun carrières naar nieuwe hoogte te tillen.



Het programma zet ervaren mentoren in om hun kennis en inzichten te delen met vrouwen die aan het begin van hun carrière staan, of met anderen die simpelweg willen leren van vrouwen die al veel hebben bereikt.


Het Ontstaan van het Mentorprogramma


Wij hebben Paulien Brama, een van de drijvende krachten achter het Mentorprogramma, gevraagd om haar perspectief op het programma met ons te delen:


Paulien Brama: "Onze samenwerking met het Twentse Vos, een organisatie met aanzienlijke ervaring, heeft ons de mogelijkheid geboden om elkaar te ondersteunen waar nodig. Het resultaat is het 'Step Up Programma,' waarvan het mentorprogramma een cruciaal onderdeel is.


Een essentieel aspect van ons programma zijn de regelmatige contactmomenten tussen mentoren en mentees. Bovendien dragen de bedrijfsbezoeken, de kick-off en de afsluitende borrel bij aan van het netwerk van de mentees. Door deze activiteiten ontstaat er een hechte band tussen de deelnemers, waardoor ze elkaar kunnen ondersteunen wanneer nodig.


Mijn inzichten, gebaseerd op ervaringen uit voorgaande edities, laten zien dat de mentees met het mentorprogramma de mogelijkheid krijgen om eerlijke en diepgaande gesprekken te voeren met mensen buiten hun directe kring. Het vermogen om openhartig en kwetsbaar te zijn is een van de meest essentiële kenmerken van ons mentorprogramma.


Een mooi aspect van ons mentorprogramma is de flexibiliteit in de focus van het programma. Mentees hebben de vrijheid om te kiezen of ze zich willen richten op bijvoorbeeld zakelijke groei of juist op persoonlijke ontwikkeling als basis voor verdere stappen. Dit maakt ons mentorprogramma toegankelijk voor vrouwen met diverse behoeften en ambities."


De persoonlijke groei binnen het mentorprogramma


Jorieke te Lintelo was mentor bij de vorige editie. Ze geeft onder andere aan dat de persoonlijke ontwikkeling binnen het mentorprogramma hoog in het vaandel staat.


Jorieke te Lintelo: “Het is cruciaal om te begrijpen dat groei niet altijd betekent dat je de top moet bereiken. Soms betekent groei dichter bij je eigen waarden komen en tevreden zijn met wat je doet. Het programma biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, en het is aan de mentee om te bepalen waar de focus ligt, of dat nu zakelijke groei is of het verkennen van persoonlijke waarden."






Het potentieel van Twente


Een andere mentor van de vorige editie is Marijke Schipper. Marijke deelt haar perspectief op het Mentorprogramma en benadrukt het potentieel van Twente en de waarde van diversiteit.


Marijke Schipper: "Ik wil graag onderstrepen hoeveel potentieel Twente te bieden heeft, en het Mentorprogramma speelt daar een belangrijke rol in. Het programma bevordert diversiteit door vrouwen met verschillende achtergronden en leeftijden bij elkaar te brengen. De mogelijkheid om met anderen van buiten onze eigen organisatie te spreken, is ongelooflijk waardevol. In een regio waar bescheidenheid soms overheerst, zie ik het Mentorprogramma als een voorbeeld van hoe vrouwen elkaar kunnen aanmoedigen en ondersteunen."


De kracht van de groepsdynamiek

Naast de twee mentoren, hebben we ook gesproken met Mayelle ten Hag, mentee van de eerste editie. Ze is werkzaam bij Twence, aanvankelijk op de inkoopafdeling en nu al vier jaar tevreden als regisseur facilitair.


Mayelle: “Mijn deelname aan het mentorprogramma ontstond uit een interesse naar nieuwe contacten, om andere bedrijven te verkennen en inspiratie op te doen van ervaren vrouwen. Mijn ervaring ligt voornamelijk intern bij Twence, daarom was ik benieuwd naar hoe het bij andere bedrijven loopt.”


Gedurende de gesprekken met haar mentor namen de gesprekken een vrije vorm aan, waarbij ze afwisselden tussen persoonlijke en zakelijke gesprekken, afhankelijk van wat zich op dat moment aandiende.


Wat voor Mayelle het meest waardevol bleek, was niet alleen de één-op-één gesprekken met haar mentor, maar vooral de dynamiek binnen de groep. Haar netwerk werd uitgebreid, persoonlijke connecties werden gesmeed en door Mayelle's uitnodiging kreeg de groep zelfs een kijkje binnen Twence waardoor de groepsdynamiek enorm vergroot werd.


Hoewel ze aanvankelijk dacht dat haar focus op de individuele gesprekken zou liggen, ontdekte ze dat de kracht van de groepsdynamiek haar het meeste opleverde tijdens het mentorprogramma!


Mentorprogramma III


Na het succes van de eerste twee edities van het mentorprogramma, staat de volgende editie in 2024 alweer klaar. Dus Twentse vrouwen opgelet. Of je nu wilt werken aan je persoonlijke of professionele skills; jouw ontwikkeling staat in het mentorprogramma centraal.


De volgende editie begint op 1 februari 2024, aanmelden hiervoor kan nog tot en met 10 december. Aanmelden kan via: https://www.futureoftwente.nl/step-up-programma





bottom of page