top of page
Zoeken

Greetje van BeljonWesterterp over diversiteit op de werkvloer

Waar jouw kracht ook ligt, wij bundelen ‘m graag met die van ons. Daarom werken we samen met (kennis)partners aan een programma waarin de persoonlijke ontwikkeling, het vormgeven van het carrièrepad van vrouwen én bewustwording van werkgevers centraal staan. BeljonWesterterp is een van die partners. Wij gingen in gesprek met Greetje Jakobs, senior consultant bij deze specialist voor strategische posities bij bedrijven en instellingen. Waarom staat BeljonWesterterp achter Future of Twente? En hoe creëert ze kansen voor vrouwen?


“BeljonWesterterp is een HR-dienstverlener in de breedste zin van het woord. We richten ons enerzijds op recruitment van hogere managementposities en anderzijds op development. Een mooie wisselwerking! En met

kantoren in heel Nederland combineren we onze expertise en oplossingen met kennis over de regio”, vertelt Greetje. “Als senior consultant ben ik verantwoordelijk voor recruitment vanuit ons kantoor in Enschede. Dat doe ik inmiddels al een aantal jaar.”


Vinkjes aankruisen

In haar werk ervaart Greetje helaas nog steeds genderongelijkheid. “Niet bij BeljonWesterterp zelf, maar in de algehele markt is het nog niet wat het zou moeten zijn. We zijn met een inhaalslag bezig, maar de verhouding man-vrouw is nog niet gelijk. En vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds minder dan mannen.” Volgens Greetje is er dus nog werk aan de winkel. “Daarin kunnen vrouwen zelf ook wat betekenen. Ik merk dat vrouwen zich tijdens sollicitaties snel te bescheiden opstellen. Mannen vinken bij een vacature alle vaardigheden af, terwijl vrouwen zich vaak afvragen of ze het wel kunnen.”


Mooie dynamiek

De afgelopen jaren is er echter veel veranderd op het gebied van diversiteit - en daarmee ook gendergelijkheid. “Het is steeds meer onderwerp van gesprek. De TU Eindhoven besloot zelfs alleen nog maar vrouwen aan te nemen. Zo’n beslissing hadden we ons tien jaar geleden niet kunnen voorstellen. Ook wij krijgen tegenwoordig regelmatig de vraag om op zoek te gaan naar een vrouw. Een raad met enkel mannen is niet meer gewenst, er moet diversiteit in zitten. En zo is het ook! Een diverse samenstelling zorgt voor zo’n mooie dynamiek.”


65% Vrouw

Bij BeljonWesterterp is het onderwerp diversiteit echter al heel wat jaren een belangrijk topic. “Wij adviseren onze klanten om een divers personeelsbestand op te bouwen. Daarmee liepen we een aantal jaar geleden al voorop. Ook intern is er alle aandacht voor. Met onze BIZZcooking Women formule brengen we vrouwen samen om de verbinding te maken en ervaringen uit te wisselen. Dat zorgt voor een mooie kruisbestuiving.” Als er bij BeljonWesterterp intern een functie vrijkomt, kijkt ze eerst naar de vrouwen in haar eigen netwerk. “Van ons eigen personeel is zelfs 65% vrouw. Al is deze verdeling echter niet bewust gecreëerd. Je wilt geselecteerd worden op basis van je kwaliteit, niet op basis van je geslacht. Daarom staan kwaliteiten en competenties altijd voorop.”


Gelijkheid in dna

“Het partnerschap met Future of Twente is een hele mooie aanvulling op dat wat we al doen voor meer diversiteit,” vervolgt Greetje haar verhaal. “Onze algemeen directeur is een man en hij vond het initiatief direct geweldig. Streven naar gelijkheid zit eigenlijk een beetje in ons dna. En als we ervoor zorgen dat voor zulke onderwerpen aandacht is, worden we onszelf er steeds bewuster van.” Greetje noemt de FC Twente Vrouwen als voorbeeld. “Zij zijn ook nog steeds onderbelicht. Kijk hoe goed de dames presteren. Daar mag meer aandacht voor zijn!”


Niet te bescheiden

Als het aan Greetje ligt, kan de diversiteit op de werkvloer alleen nog maar verbeteren. “We hebben al een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Dat kunnen we samen voortzetten! Een gemêleerde samenstelling zorgt voor zoveel dynamiek.” Greetje’s boodschap aan vrouwen is dan ook: “Focus niet alleen op wat je niet kunt. En wees niet te bescheiden! Als je ergens solliciteert is het juist mooi dat je een ontwikkeling kunt doormaken. Dus niet zo aan jezelf twijfelen… maar ga ervoor!”

コメント


bottom of page