top of page
Zoeken

Wilma van Univé Oost over kansen krijgen én kansen grijpen

Waar jouw kracht ook ligt, wij bundelen ‘m graag met die van ons. Daarom werken we samen met (kennis)partners aan een programma waarin de persoonlijke ontwikkeling, het vormgeven van het carrièrepad van vrouwen én bewustwording van werkgevers centraal staan. Univé Oost is één van die partners. Wij gingen in gesprek met Wilma van Arkel, manager P&O bij deze verzekeraar. Waarom zijn gelijke kansen op de werkvloer belangrijk volgens Wilma? En welke kansen heeft zij de afgelopen jaren zélf gepakt?


Wervelwind-carrière

Affiniteit met organiseren en cijfertjes had Wilma altijd al. Na de havo begon ze daarom met de hbo-studie office management. “Toen ik mijn diploma had gehaald, kwam een vacature voor directiesecretaresse bij Univé Oost op mijn pad. Het leek me een mooie kans. En dat blijkt, want inmiddels zijn we vijftien jaar verder.” Met de jaren zette Wilma vele stappen en groeide ze door. “Toen er op de hypotheekafdeling tijdelijk iemand uit de running was, vroegen ze mij om die plek over te nemen. Dat was een grote uitdaging voor een 20-jarige… maar juist daarom heb ik er ontzettend veel van geleerd. En vanuit daar kon ik doorgroeien naar een functie als hypotheekadviseur.”


Twijfels over de baan

“Na een jaar of zeven bij Univé had ik meerdere diploma’s voor hypotheekzaken en verzekeringen gehaald en zat ik in een ‘steady’ functie”, vertelt Wilma. “Toch begon ik te twijfelen. Is dit hetgene dat bij mij past? Het werk sprak me aan, maar ik miste de mensgerichtheid en het contact met anderen. En ik kon het plannen en organiseren wat ik bij mijn opleiding had geleerd niet toepassen.” Vanwege de twijfel besloot Wilma een loopbaanonderzoek te doen. Daaruit bleek dat eventmanagement of HR bij haar zou passen. “Toevallig kwam er die dag een interne vacature vrij voor P&O-adviseur. Over timing gesproken! Ik heb meteen gesolliciteerd en de baan gekregen. En de resultaten van het loopbaanonderzoek klopten, want ik voelde me direct thuis in de functie. Ik kon mijn ‘sociale ei’ kwijt en tegelijkertijd organisatorische zaken op me nemen.”


Fietsen met een helm op Na zo’n drie jaar van (zelf)ontwikkeling en ervaring opdoen als P&O-adviseur werd Wilma gevraagd als manager P&O. Inmiddels zit ze in het managementteam van Univé Oost. Daarin is ze de enige vrouw. “Vragen als ‘hoe zit het dan met kinderen?’ en ‘wat vindt je man ervan?’ heb ik meermaals voorbij horen komen. Ook vroegen sommigen zich af waarom ik een auto van de zaak heb. Toch opvallend, want zulke vragen worden mannen niet gesteld. Ik moest me als vrouw soms bijna verantwoorden”, vertelt Wilma. “Als je nog relatief jong bent, ontmoedigt dat wel een beetje. Dat maakte het een beetje ongemakkelijk, terwijl dat helemaal niet nodig is natuurlijk! Maar als iemand elke dag zegt dat fietsen met een helm op raar is, dan ga je dat uiteindelijk zelf geloven. Inmiddels weet ik gelukkig wel beter. Als iemand nu zo’n opmerking maakt, zeg ik er gewoon wat van. Ik ben een klein opdondertje en een wijsneus op hoge hakken, haha!”

Mooi dat ‘t zo kan, jammer dat ‘t zo möt Moeten we als vrouw zijnde dan dealen met zulke opmerkingen? Volgens Wilma niet. “Het zou niet nodig moeten zijn. Net zoals het ‘jammer’ is dat Future of Twente blijkbaar nodig is. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik het een heel goed initiatief vind! Het is fijn dat diversiteit en gendergelijkheid bespreekbaar en kenbaar worden gemaakt binnen de regio, met veel bekende gezichten zoals bijvoorbeeld de FC Twente Vrouwen.” Bij Univé Oost is het creëren van gelijke kansen ook een belangrijk topic. “Neem onze vacatures voor leidinggevende functies; we kiezen er bewust voor om deze niet alleen fulltime, maar ook parttime aan te bieden. Vrouwen werken immers vaak deeltijd. Met een vacature van 32 uur krijg je dus een veel grotere groep die deze functie kan gaan bekleden.”


Afspiegeling van de maatschappij Volgens Wilma - en Univé Oost - is een divers personeelsbestand noodzakelijk. “Onze klant is de maatschappij. Daarom is het belangrijk dat het bedrijf ook een afspiegeling van de maatschappij is. Ik ben ervan overtuigd dat het beste team een divers team is. Jong, oud, mannen en vrouwen gemengd.” En wat wij vrouwen zelf kunnen betekenen op het gebied van kansen krijgen én kansen pakken? “Laat je horen en wees niet te timide. Je solliciteert omdat je vindt dat de functie bij jou past, dus laat ook zien waarom je graag bij het bedrijf aan de slag wilt!” En twijfel je of je wel op de goede plek zit? “Dan is een loopbaanonderzoek ook zeker een aanrader. Zolang je maar vertrouwen hebt in jezelf. Weet wat je kunt. You got this!”

bottom of page