top of page
Zoeken

Rebecca van Demcon nymus 3d over vrouwen in de techniek

Waar jouw kracht ook ligt, wij bundelen ‘m graag met die van ons. Daarom werken we samen met (kennis)partners aan een programma waarin de persoonlijke ontwikkeling, het vormgeven van het carrièrepad van vrouwen én bewustwording van werkgevers centraal staan. Demcon is een van die partners. Wij gingen in gesprek met Rebecca Bertram, managing director bij Demcon nymus 3d, een dochteronderneming van Demcon. Waarom moeten er meer vrouwen de techniek in volgens Rebecca? En hoe is haar carrière binnen deze sector verlopen?


Sinds een jaar is Rebecca managing director van Demcon nymus 3d, een dochteronderneming van Demcon, waar 3D visualisaties voor wetenschap en techniek gemaakt worden. “Van jongs af aan was ik al geïnteresseerd in de techniek. Dat kwam niet vaak voor. Ik kom uit Duitsland en tijdens de techniekles waren we met slechts twee meisjes.” Toen Rebecca verhuisde naar Enschede om hier de opleiding Kunst en Techniek te volgen, was de man-vrouwverhouding nog steeds ongelijk. “En ook in de branche waarin ik nu werk zie ik deze verhouding terug.”


Walk the extra mile

Deze verdeling weerhield Rebecca er niet van om te kiezen voor techniek. “Het is belangrijk om jezelf af te vragen: wat vind ik nou écht leuk? Daarin moet je je niet laten weerhouden als je de enige vrouw bent. Als je gehoord wil worden, moet je je stem laten horen.” Zo groeide Rebecca de afgelopen jaren ook door binnen haar werk. “Ik werk inmiddels al bijna 9 jaar bij nymus 3d. We zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. En ook heb ik mezelf - vanuit mijn rol als animator - doorontwikkeld naar mijn huidige functie, managing director.” Volgens Rebecca heeft ze binnen het bedrijf kansen gekregen om door te groeien, maar heeft ze ook verantwoording op zich genomen. “Ik heb me ook buiten werktijd verdiept in de materie. Onze branche verandert voortdurend, dus je moet je blijven ontwikkelen. Wil je stappen maken? Walk the extra mile ;-).”


Verlof en kolven

“Dat er weinig vrouwen in de techniek zitten, vind ik overigens wel een gemiste kans”, vertelt Rebecca. “Het maakt onze sector minder divers en dat is niet de realistische afspiegeling van onze samenleving.” Rebecca merkte het vooral op toen ze zwanger was. “Als enige vrouw in het team kan het lastig zijn om begrepen te worden als het gaat om moederschap. Over bepaalde zaken, zoals borstvoeding geven, is wel enigszins nagedacht en de wettelijke regelingen zijn van toepassing, maar toch denk ik dat het een algemeen probleem is dat de regelingen heel kort zijn. Velen staan er niet bij stil dat kinderen langer dan 9 maanden borstvoeding kunnen krijgen. Misschien komt dit wel door een overvloed aan mannen in de politiek.” Uitdagingen voor man én vrouw Omdat Rebecca oorspronkelijk uit Duitsland komt, kan ze de vergelijking maken hoe soortgelijke zaken daar geregeld zijn. “In beide landen begint het ‘probleem’ zodra ouderschap in het spel komt. In Duitsland kunnen ouders van een pasgeboren kind tot wel 12 maanden ouderschapsverlof krijgen. De meeste vrouwen zijn minimaal een, of soms wel twee jaar uit de running.” Volgens Rebecca zorgt de regelgeving niet alleen voor uitdagingen bij vrouwen, maar ook bij mannen. “Voor vaders is er de kans om een langere tijd ouderschapsverlof op te nemen, maar er is ook sprake van druk vanuit werkgevers. Daardoor nemen ze dit vaak niet op.” Of een langer verlof een betere optie is dan hoe het in Nederland geregeld is, betwijfelt Rebecca. “Je kunt je helemaal richten op het nieuwe moederschap en op je kind, maar je gaat wel achterlopen in je werk en je werkveld verandert binnen twee jaar veel. Het zou mooi zijn als hier een tussenweg in wordt gevonden.”


Laat je horen

Initiatieven als Future of Twente vindt Rebecca dan ook heel belangrijk. “Het is belangrijk om ook op de werkvloer de juiste balans te creëren tussen mannen en vrouwen. En dat we daarover met elkaar in gesprek gaan.” Maar het is volgens Rebecca ook zaak om er echt wat mee te doen. “Als werkgever moet je voor

iedereen mogelijkheden creëren om op dezelfde manier te starten en door te kunnen groeien.” En wat je daarin zelf kunt betekenen? “Heb zelfvertrouwen en laat je niet klein maken door anderen. Als jij ergens achter staat en er vrolijk van wordt om dat te doen, laat het dan ook horen. En investeer in jezelf… want dat gaat je veel opleveren!”


Comments


bottom of page