Het is een bijzondere week voor onze kennispartners ROC van Twente, Hogeschool Saxion en University of Twente. Vijf dagen lang organiseren de onderwijsinstellingen workshops, presentaties en bijeenkomsten over diversiteit, gelijkwaardigheid, toegankelijkheid en inclusie. Voor het tweede jaar op rij is de week een succes. Edwin Beskers (ROC), William Sanchez (Saxion), Linda Pasqual - van der Landen en Sterre Mkatini (UT) praten samen over de gedachte achter het evenement.
Bron: Hogeschool Saxion
William:
“Op 4 oktober is het in Nederland Diversity Day. Een dag die we, binnen alle onderwijsinstellingen, heel belangrijk vinden. Niet alleen op 4 oktober natuurlijk. Want diversiteit is iets dat er altijd is en zal blijven.”
Edwin:
“Daarom besloten wij, als Twentse onderwijsinstellingen, om onze krachten te bundelen en van Diversity Day een Diversity Week te maken. Een hele fijne samenwerking, waarin we veel van elkaar kunnen leren. Deze week besteden wij extra aandacht aan thema’s als gelijkwaardigheid, toegankelijkheid en inclusie.”
Sterre en Linda:
“Toegankelijkheid en inclusie zijn nog niet vanzelfsprekend. Want zolang niet iedereen dezelfde kansen krijgt, betekent het dat er nog een lange weg te gaan is. Het is belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt. En met die inzichten kunnen we eraan bijdragen dat iedereen - als student of medewerker - gelijke kansen krijgt. Waarom gebeurt het? En wat kunnen we, zowel individueel als gezamenlijk, doen om een gelijk speelveld te creëren? Het zijn vragen die we tijdens deze week extra willen benadrukken.”
William:
“En bij de Diversity Week hoort een vol programma! Afgelopen maandag hebben we samen de week afgetrapt. Tijdens een gezamenlijk evenement hebben studenten, bedrijven en loopbaancoaches met elkaar gewerkt aan oplossingen voor problemen die zich - helaas - in de onderwijspraktijk voordoen, zoals discriminatie en uitsluiting bij het zoeken naar een stageplek of bij het vinden van een eerste baan. Een hele waardevolle sessie, waarin we met elkaar het gesprek zijn aangegaan over gelijke kansen, het voorkomen van alle vormen van discriminatie en over gelijkwaardigheid in het onderwijs en op de Nederlandse arbeidsmarkt.”
Sterre en Linda:
“Naast gezamenlijke activiteiten organiseren we los van elkaar - afgestemd op onze studenten en medewerkers - ook een aantal activiteiten. Bij ons op de UT is er deze week een inspirerende key note door presentator en programmamaker Karim Amghar, een interactieve workshop over inclusief onderzoek doen, een symposium rondom de pride-community en een boekpresentatie over artificial intelligence. Ook de activiteiten zijn dus heel divers!”
Edwin:
“Op het ROC openen we woensdag ons ‘regenboogcafé’: een veilige plek voor een drankje of een goed gesprek. Alle ROC-studenten die zich verbonden voelen met de LHBTI+ community zijn van harte welkom! Zulke initiatieven vinden we heel belangrijk. Diversiteit is een breed begrip. Het gaat om zichtbare vormen van diversiteit als uiterlijk en sommige beperkingen, maar ook om niet-zichtbare vormen als geaardheid. Jongeren kunnen zich daarom wel eens anders voelen dan de rest. Diverse rolmodellen én het bespreekbaar maken van dit soort zaken zijn daarom zo belangrijk.”
Sterre en Linda:
“Wat we met alle activiteiten vooral willen bereiken, is dat we diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie tastbaar maken. Wat is het eigenlijk en hoe doe je het echt goed?
William:
“We merken dat alles rondom diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie meer leeft onder studenten én medewerkers. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd en doen mee. Wij proberen deze zo dicht mogelijk bij hun dagelijkse leven te brengen. Zo krijgen we aardig wat respons over waar ze tegenaan lopen. Wat opvalt, is dat studenten in het algemeen worstelen met hun welzijn. Er valt zeker nog wat te verbeteren. En dat lukt niet in één week. Maar het is mooi om te zien dat veel (jonge) mensen de handen ineen willen slaan om elkaar te helpen.”
Sterre en Linda:
“Dat merken wij ook! Op de UT zijn veel activistische studenten. Zij houden ons scherp en laten ons ook zien wat er voor hen belangrijk is voor een inclusieve toekomst. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich niet actief met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie bezighouden. Maar dan is het al een mooi gegeven dat we een zaadje planten en dat ze zien dat wij dit als onderwijsinstellingen belangrijk vinden voor een sociaal duurzame toekomst en ons gezamenlijke streven naar de Sustainable Development Goals.”
Bron: University of Twente
Edwin:
“En dat zaadje planten hoeft niet zwaar beladen te zijn. We koppelen juist alledaagse leerstof aan diversiteit. Door studenten van de bakkersopleiding speciale regenboogkoeken te laten bakken bijvoorbeeld.”
Sterre en Linda:
“Wat een mooi initiatief. Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie zijn onderwerpen van ons allemaal. Wij willen deze week vooral ook laten zien hoe belangrijk het is om hier gezamenlijk aan te werken en wat dat oplevert. Het brengt ontzettend veel kracht met zich mee. Diversiteit en inclusie zijn iets moois… en dat moeten we vieren.”
Meer weten over Diversity Week? Je vindt hier het volledige programma.
Comentários